13 Şubat 2015 Cuma

TABGHA


İsrail’in kuzey ucunda yer alan Tabgha, İncil’de anlatılan Hz. İsa mucizelerinden birine tanıklık etmiş. Tabgha’da bulunan Balıkların Çoğaltılması Kilisesi, ikibin yıl önce şahit olunmuş bir hadisenin yaşandığı yerin üzerine 3. yüzyılda inşa edilmiş.

 
 
 


Hz İsa’nın peygamberliğini ilan etmesi bölge halkını karıştırmış. Önce kuvvetli bir inkar başlamış. İnsanlar İsa’nın bu şekilde şirk işlediğini düşünmüşler ve şiddetle reddetmişler. İçlerinden iki kişi, Andrew ve Philip, daha önce de Hz. Yahya’nın liderliğinde Allah’a iman yolunda çalışırken, Yahya’nın talimatıyla Hz.İsa’yı takip etmeye başlamışlar. Andrew’un bir de erkek kardeşi var, Simon Peter. Huysuz, aksi bir balıkçı. Adaletsizliğe karşı hep isyanda, ancak elinden de bir şey gelmiyor. Andrew onu Hz. İsa ile tanıştırmak istediğinde başta şiddetle itiraz ediyor, hacılardan hocalardan bıkmış, vaaz dinleyesi yok. Zaten para aslanın ağzında. Kenarında yaşadığı Galile Denizi (Tiber Gölü, Kinnereth de denir) balık vermiyor. Hz İsa birlikte balığa çıkmayı teklif ediyor. Simon istemiyor. Andrew ısrar edince kabul ediyor ve birkaç saat sonra ağlar dolup dolup boşalmaya başlıyor. Simon’ın Hz. İsa’ya olan bağlılığı ve onun en yakın dostu oluşu da böyle başlıyor.

 

Matthew 14:13-21, Mark 6:31-44, Luke 9:10-17, John 6:5-15, yani her dört İncil’de de ortak olan hikayede Vaftizci Yahya’nın Kral Herod tarafından başı kesilerek öldürülmesinden sonra derin kedere kapılan Hz. İsa inzivaya çekilmek istiyor, ancak takipçileri ardından geliyor. Binlerce insan çevreliyor onu, günlerce yalnız bırakmıyorlar. Hz.İsa onların dertlerine deva olmaya çalışırken akşam oluyor ve kimsenin gitmeye niyeti yok. Simon yanına gelerek havanın karardığını, herkesin günlerdir aç beklediğini, artık insanların evlerine gönderilmesi gerektiğini söylüyor. Hz. İsa ise onlara yemek verilmesini buyuruyor. Oysa ellerinde 5 somun ekmek ve 2 tane balık kalmış. Hz. İsa Simon’a bu yiyecekleri bir sepete koyup halka dağıtmasını söylüyor. Akıl alacak şey değil. Ama Simon itiraz etmiyor.  5 somun ekmek ve 2 balığı bir sepete koyuyorlar ve yaklaşık 5000 kişinin arasına girerek halka uzatıyorlar. Elini sepete daldıran herkese ekmek ve balık çıkıyor. Herkesin karnı doyuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder