21 Nisan 2015 Salı

TİGRE

İstanbulluların bir zamanlar, Marmara Denizi'nin en güzel zamanlarında, Kumburgaz-Kamiloba-Celaliye-Silivri hattında yazlık sahibi olması gibi Buenos Airesliler de sıcak yaz günlerini haftasonları kaçtıkları Tigre'de geçiriyorlar. Şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Tigre, Parana nehrinin taşıdığı bereketli alüvyonların ortasında yemyeşil bir kasaba. Nehrin kahverengi, etrafın da yeşil rengi müthiş ahenkli bir tablo oluşturuyor. Tigre adı üstünde kaplan, panter anlamına geliyor. Çok eskiden buralarda avlanan ama artık görülmeyen bu hayvan adını vermiş kasabaya.
 
 
Nehir boyunca sıralanan her biri birbirinden güzel yazlık evler iç geçirtiyor insana. Öğreniyorum ki bizim ölçülerimize göre çok da fahiş değil çoğunun fiyatı. Bazıları biraz daha özel, bakar bakmaz anlaşılıyor. Zaten ünlü sanatçılar da buradan yazlık satın alıyormuş.   
 








Biz otobüsle gittik başkentten buraya, istenirse trenle de gelebilirsiniz. Her iki şekilde de yarım saatlik yol. Tigre'ye gelince bir tekneyle nehir turu yapmak farz. Başka türlü evleri ve yaşantılarını görmek imkansız. Evlere giden bir karayolu bulunmadığından tüm ihtiyaçlarını nehir taşımacılığı yoluyla sağlıyorlar. Yüzen market denebilecek seyyar dolaşan teknelerde satış yapılıyor. Ayrıca nehir kenarlarında da marketler var. Telefon ettiğinizde motorla getiriyorlar. Bu marketlerde aklınıza ne gelirse var. Patates, soğan, sebze, meyve, içme suyu, piknik tüpü, mangal kömürü....Tigre kasaba merkezine ulaşmak için taksi veya dolmuş motorlara biniliyor. Tabii her evin en az bir adet teknesi  var. Huzurlu bir yaşam için mükemmel bir kasaba burası, yaz sıcaklarında sivrisinek oluyordur tabii ama bu kadar konforun nazar boncuğu olsun o da.
 
 
 
Tigre kasabasında birkaç tane zenginler kulübü var. Jetset buralarda zaman geçiriyor. Nehir kenarlarında güzel restoranlar bulunuyor. En dikkat çekici yapı ise Tigre Club. Başlangıçta varlıklı ve ünlü insanların buluşma yeriymiş. Sonra kumarhaneye dönüştürülmüş. Bugün ise Tigre Güzel Sanatlar Müzesi olarak kullanılıyor. Çok şık bir bina. Parana deltasına karışan nehirlerden biri olan Lujan'ın kıyısına, eskiden Tigre Otelinin bulunduğu yere inşa edilmiş.
 
                                     
 
 
Nehirdeki yazlık evlerden en dikkat çekici olan ise dev bir camekan içinde korumaya alınmış ve müze haline getirilmiş olan Domingo Faustino Sarmiento'nun evi. Adı Arjantin'de birçok cadde ve sokağa verilen Sarmiento, ülkenin 7. cumhurbaşkanı. Asıl mesleği gazetecilik-yazarlık olan D.F.Sarmiento bir entelektüel, aydın fikirleri, bilhassa kadın ve çocukların eğitimine önem veren sosyal demokrat, yenilikçi düşünce yapısıyla çok sevilen bir başkanmış.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder