16 Aralık 2014 Salı

BELEM TURTASI (Pasteis de Belem)


Portekiz’in başkenti Lizbon’a yolunuz düşerse Belem turtası yemeden dönmemeniz gerektiğini unutmayınız. Çok ayıplanırsınız. Çok da hayıflanırsınız.



Pastane şehrin merkezinde, kime sorsanız gösterir, kapısında sıra varsa doğru adrestesiniz demektir.
Jeronimos Manastırı’nın yanıbaşında. Belem Kulesi’ne de çok yakın. Lizbon’un en dikkat çekici ve etkileyici yapılarından biri bu manastır. Pastanenin manastırın yanında olması da tesadüf değil, rahiplerin üretip satmasıyla başlamış efsane lezzetin hikayesi. Kiliseye para lazım, ne yapsınlar, düşünmüş taşınmışlar, bu turtaları keşfetmişler.  

 
 
 

Milföy hamurundan minik bir kâse yapmışlar, içine de leziz mi leziz bir krema koyup sütlaç misali fırına vermişler. Bir tane yiyorsunuz, sonra duramıyor, birkaç tane daha yiyorsunuz. Ağır da gelmiyor hani. Tarçın ekerseniz daha da güzel oluyor. Pastanenin diğer ürünleri de çok leziz, ama Nata denilen bu turta başrolde. Lizbon’a veda eden her turist havaalanına gitmeden önce buraya uğruyor, hem atıştırıyor, hem de eşe dosta kilo kilo Belem turtası alıyor. 
 

 Pastanenin içi de güzel. Orijinal mavi-beyaz fayanslar dikkat çekiyor. Mutfağı izlemeniz için camdan perde yapmışlar, fırına giren çıkanı buradan seyredip fotoğraflayabiliyorsunuz.
Çok sayıda masası, sandalyesi var ama boş yer bulmak mesele. İlle oturacaksanız rezervasyon yaptırmakta fayda var. Turist grupları öncelikli muamele görüyor.
 

 Web adresi:          www.pasteisdebelem.pt/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder