15 Eylül 2014 Pazartesi

RUSLAR VE ÇAY


Fransa, İtalya, Amerika kahveci toplumlardır, gerek orta ve güney Amerika’dan gerek Afrika’dan, gerekse Arap ülkelerinden ithal ettikleri çekirdeklerden nefis kahveler yaparlar ve sabahın cin saatinden geceyarısına kadar keyifle içerler. İngilizler ve biz Türkler daha ziyade çaycı milletiz, kahvaltı ve yemek üzerine içilen Türk kahvesi yoğunluğu ve keskinliği itibariyle az tüketilir, Türkiye denilince ince belli bardakta tavşan kanı çay gelir akla. Ruslar da yeme içme kültürlerinde çaya büyük önem veren milletlerden biri. Milli içeceklerden sayıyorlar çayı ve bol bol tüketiyorlar. Hem de sanmayın ki sallama çay içiyorlar, çocukluğumuzda evlerimizde baş köşede oturan semaver, aslında bir Rus icadı. Tarihte yeraltından çıkartılan en eski semaver Rusya’dan (Azerbaycan) çıkarılmış, tescillenmiş en eski semaver de Rus. Semaverin kelime manası “kendi kendine kaynayan, fokurdayan”. Pers kültürü üzerinden bize kadar ulaşan bu keyif aracı, lezzetli, uzun soluklu çay içimleri için tarih boyunca kullanılmış.




Ruslar genel olarak siyah çay içiyor, yine de döneme ayak uydurup yeşil çayı da hayatlarına dahil edenler olmuş. Çayın yanında ufak bir tatlı (bir parça bisküvi veya çikolata) eşlik ediyor. Şekersiz ya da şekerli içiyorlar, kıtlama çay içmek onların da geçmişinde var. Ancak gezdiğim daçalarda çayı balla tatlandırdıklarını da gördüm, çok da lezzetli oluyor doğrusu.

Günler süren bir tren seyahatinde çay keyfini yaşayabilmemiz için her vagonda kömür ve odunla ısıtılan semaverler hizmetimizdeydi. Gece uykudan uyanıp serin Sibirya havasında ürperdiğinizde bir bardak çay içmek ve ısınmak çok da alışılagelmiş bir deneyim olmuyor.

Rusların geleneksel çay bardakları PODSTAKANNIK. Metal kaideye oturtulmuş hafif kalın düz veya kesme bardaklar. Bardak kısmından çok metal kısmı cezbediyor insanı. Satın almaya kalktığınızda epey de pahalı bir zevk.Gezi süresince tadını çıkarttım ama günlük hayatımda bildiğimiz, alıştığımız usulde ince bardakta çayı tercih ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder