13 Kasım 2014 Perşembe

NAMİB ÇÖLÜ'NÜN GİZEMLİ BİTKİSİ


Sossusvlei’in kumullarından uzaklaşıp yüzünüzü okyanusa çevirdiğinizde takip edeceğiniz karayolu sizi Walvis Körfezine götürür. Bu seyahat süresince birbirinden enteresan doğa manzaraları görmek mümkündür. Bazen bir seraba şahit olursunuz, bazen de kendinizi başka bir gezegende hissedersiniz. Dünyanın en eski çöllerinden olan Namib Çölü birbirinden sürprizli panoramalarıyla nefesinizi keserken, bunca kuraklığa rağmen dirençli bir flora ile de sizi şaşırtmaya adaydır.
 

 
 
 

Yazı konusu bitkinin Latincede adı Welwitschia Mirabilis. Yaprakları dallanmış budaklanmış, uçları kurumuş ve bitap düşmüş bu bitki çorak toprakların ortasında perişan bir haldeymiş gibi dursa da aslında halinden gayet memnun. Çünkü bu garip şekilli bitki dünyada başka hiçbir coğrafyada yetişmiyor. Tam ortasında odunsu bir yapı var, buradan tohumları ve yaprakları büyüyor. Yapısı itibariyle uçları kuruyup saçaklansa bile kökten uzamaya devam ediyor, 2 metreye kadar uzun yapraklar görebilirsiniz. Susuzluğa dayanıklı, suyu tutuyor.Yalnız suyu da değil. Çöl üzerinde zaman zaman oluşan puslu havadaki nemi de. Dolayısıyla hiç yağmur yağmayan bölgelerde de yaşamaya devam ediyor.

 

Namibya’ya yolunuz düştüğünde haydi gidip şu bitkiyi göreyim demeniz kafi değil, yetiştiği sınırlı sayıda yer doğal park ilan edilip korumaya alındığından ücret de ödemeniz gerek, yani bu bir izne bağlı. Zira bitkinin ölüsünü-dirisini kopartmak, yanınıza almak, hele hele ülkeden çıkartmak kanunlarla yasaklanmış.
 

 

Hayranlıkla gözlemlediğim ve fotoğrafladığım bu Welwitschia kaç yaşında dersiniz? Çok yormayayım sizi: 2000 yıl kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder