27 Kasım 2014 Perşembe

RICK'S CAFE CASABLANCA


Rick’s Cafe, Fas’ın en büyük şehri Kazablanka’nın ünlü barı. Nihayetinde bir bar diye düşünebilirsiniz ama içerisi şık insanlarla dolu. Siz de biraz şık giyinip giderseniz kendinizi bir film sahnesinde hissetmeniz işten değil.
 



 

Kazablanca’nın eski şehir bölgesinde tipik Fas mimarisine göre inşa edilmiş ve özenle restorasyondan geçirilmiş bina iki kattan oluşuyor. Fas’a ait özel mimari tarzına riad deniyor, ortasında avlusu olan, daha ziyade kadınların sokağa çıkmadan hava almasına yönelik düşünülmüş bir yapı tarzı. Müslümanların kadının mahremiyetini düşünerek inşa ettiği riadların İspanya’nın Endülüs bölgesinde de örneklerini görmek mümkün. Loş, romantik bir ambiyansa sahip barın üst katında büyük ekran bir TV ve kumar masası var. Aralıksız olarak Casablanca filmi gösteriliyor bu TV den. Ayrıca burada çalışan piyanistten canlı piyano dinleyebiliyor, istekte bulunabiliyorsunuz. Filmin ünlü tema şarkısı “As Time Goes By” ın çok talep gördüğünü söylememe gerek yok sanırım.
 
Dekoru da etkileyici. Hem geleneksel Fas işi süslemeler, hem de Orta Doğu ülkelerinden getirilmiş objeler görebilirsiniz. Bu şık mekanda ister yemek yiyebilir, ister sadece bir şeyler içebilirsiniz. Biz tok karnına gitmiştik. Fas’a vardığımız ilk günün akşamıydı. Barda oturmuş ve keyifli bir akşam geçirmiştik. Duvarlar Ingrid Bergman ve Humphrey Bogart’ın fotoğraflarının bulunduğu film afişleriyle süslenmişti. Bu muhteşem ikili bu barı şöhrete kavuşturmuştu belki ama bu şehre hayatlarında hiç gelmeyeceklerdi. Zira film Warner Brothers’ın Burbank’taki film stüdyolarında çekilmişti.
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder