14 Ocak 2015 Çarşamba

SARAJEVO'DA ALIŞVERİŞ

Bosna Hersek’in başkenti Sarajevo’ya gittiğinizde diğer Avrupa kentlerinden farklı bir atmosfer ile karşılaşıyorsunuz. Burası Osmanlı izlerini derinden taşıyan bir şehir, Avrupa sınırları içinde olsa da Avrupalı gibi değil. Ama oryantal da değil.
 
Gelmişken neler satın alabilirim diye düşünüyorsanız satın alacağınız şeylerin ağırlıklı olarak gıda olacağını söylemeliyim. Sarajevo’da 2 büyük AVM var. (Büyük derken bizim ölçülerimizle düşünmemelisiniz tabii.) Bunlardan biri BBI Center, diğeri ise XYZ Center. Bildik Türk markalarının mağazalarını da bulabileceğiniz bu AVM lerde acil ihtiyaç duyabileceğiniz her şey var ancak özel olarak alışveriş yapmak gereksiz.
 
Boşnaklara özgü yiyecekler valizinizin bir köşesini mutlaka işgal etmeli. (Yiyeceklerin gümrük sınırlamaları nedeniyle el çantanızda olmamasında yarar var.) İsli et mutlaka alınmalı. Yumuşacık, az yağlı nefis bir tat. İster çiğ olarak, ister üzerine yumurta kırarak, ister kuru fasulyeye arkadaşlık ettirerek tadına varabileceğiniz bir lezzet. Kajmak diye yazılan kaymak, Bosna’da hem böreklerin, hem de Boşnak köftesi Cevapcici’nin olmazsa olmazı. İster yoğurtla karıştırın, ister sade tüketin. Kahvaltılık ajvar da nefis.
 

 
 
Boşnak şarapları oldukça lezzetli. Şehirdeki marketlerde seçenek daha fazla olduğundan şarap alışverişinin havaalanına bırakılmaması gerek. Toz kırmızı biber, vegeta sebze tozu yine marketlerden alınabilir. Özel sunumlu kahve fincan setleri  Başçarşı’da kolaylıkla bulunabilir. Kahve için ise kokuyu takip etmek yeterli. Birkaç pastanede tahin helvası ve benzeri şekerli tatlılar var. Ayrıca yanınızda götürmeseniz de triliçe tatlısını menşe ülkesinde yemelisiniz.
 
 
Başçarşı’da bir türlü açık yakalayamadığım Dendi şapkacısını da çok methederler. El yapımı şapkaları denemek ve satın almak için gözünüz dükkanın kapısında olsun.
 
Sebilin bulunduğu meydana çıkan sokaklardan birinin başında minik bir kitapçı var, ülke tarihine dair Boşnakça veya İngilizce yayınlar okumak isterseniz burada zengin bir kitap arşivi var.
 
Başçarşı hediyelik-hatıra eşya  açısından oldukça fazla seçenek sunuyor misafirlerine. Tarihi Bedesten’i  (Bezistan) şimdilerde fazla turistik bir havaya bürünmüş ise de geçmişi koklamak için bir uğramakta fayda var.

 
 
 
Bosna, çok acılar çekmiş, hala tam olarak toparlanamamış çünkü ülke içinde etnik grupların çekişmesi devam ediyor. Bu sebeple şayet Boşnak kardeşlerimize destek olmak istiyorsak alışverişlerimizi yabancı sermayeli Konzum gibi marketlerden değil , kendi işlettikleri marketlerden  yapmak gerekir diye düşünüyorum. Konzum marketlerde satılan çoğu ürün ithal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder