Seyahat etmenin en keyifli yanlarından biri yöresel
yiyecekleri tatmaktır bana göre. Sarajevo bu hususta çok baştan çıkaran bir
şehir. Boşnak mutfağını en leziz halleriyle tatmak için Başçarşı’da tadımlar
yapmak gerekiyor.
Boşnak böreği, ya da kendi deyişleriyle BUREG, bizim
böreklere sadece ismen benziyor. Tadı bir başka. (Yazıyı yazmaya çalışırken
ağzımın sulanmasına mani olmakta zorlanıyorum.)
Kıymalı, patatesli, peynirli ve ıspanaklı seçenekleri var. Kıymalı börek bizim kıymalı böreğe hiç
benzemiyor, etler neredeyse köfte kıvamında, miktarca bol ve fazla baharatı
yok. Üzerine yoğurt veya kaymak konularak servis ediliyor.
Bosna’da ayran içmek istediğinizde size yoğurt getiriyorlar,
bir miktar çırparak sulandırılmış haliyle.
Cevapi denilen meşhur köfte leziz mi leziz bir tat. Başparmak kalınlığında ve uzunluğunda köfteler, tam kıvamında baharatı ile közde suyu korunarak pişiriliyor ve yuvarlak pidelerin içine konularak doğranmış soğan ve kaymak ile servis ediliyor. Köftenin yassı olarak pişirilen versiyonları da var.
Bataci Piletina/Teletina, sıcak yemek yapan restoranlarda ve
bazı börekçilerde de bulabileceğiniz fırında tavuk-patates ya da incik-patates
yemeği.
Bey ya da Begova Çorbası, tavuklu, bamyalı, terbiyeli bir
çorba ama ben içmedim.
Bizde meze kategorisinde bulunan ajvar (Kırmızı biber ve
patlıcan ile yapılıyor) Sarajevo’da kaldığım otelde her sabah soframızı
şenlendiren nefis bir yiyecekti. Bir kavanoz da satın alarak İstanbul’da bu
keyfe devam ettim.
Boşnak sahanı, soğan dolması
ve bizdeki mantının Boşnak versiyonu olan klepe diğer tadılabilecek
yemekler arasında. Başçarşı’daki restoranlarda bunları bulabilirsiniz.
Sütlü tatlılarla arası iyi olanlar "üç süt" anlamına gelen Trileçe'ye bayılacaktır. Bizde yapılanın aksine onlar sadece karamel sosuyla satışa sunuyor. Bunun dışında bizlere aşina şerbetlenmiş hamur tatlıları da satılıyor pastanelerde. Lalanga, kalburabastı, baklava, kadayıf gibi.
Sarajevo’nun tanzim satış mağazalarından alabileceğiniz isli et (Boşnak pastırması), isli peynir ve kaymak mideye bayram yaptıracak ayarda. Gradska Trznica'nın içindeki Münire ve Tarık Babic'in tezgahına uğramanızı öneririm.
Alkol oranı yüksek olan meyve rakıları Rakija için dikkatli içilmeli uyarısı yapılıyor. 6 yıl önce ülkeyi ilk ziyaret ettiğimde ev yapımı rakıyı deneyip çarpıldığımı çok net hatırlıyorum. Erikli, armutlu, üzümlü modelleri var. Şehrin milli birası Sarajevsko yaygın olarak satılıyor. Gayet lezzetli bir bira. Normal ve light-limonlu çeşitlerini denedim.
Sarajevo’ya gelmişken Mostar’ı görmemek olmaz diyenlere Sarajevo-Mostar yolu üzerinde nehir kıyısı boyunca sıralanan kuzu çevirmecileri tavsiye ediyorum. Hem turistlerin hem de yerel halkın rağbet ettiği Zdrava Voda (Sağlıklı Su) restoranda (şayet yer bulabilirseniz) mis kokulu kuzu etini mutlaka tadınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder