16 Ocak 2015 Cuma

SARAJEVO'NUN LEZZETLERİ


Seyahat etmenin en keyifli yanlarından biri yöresel yiyecekleri tatmaktır bana göre. Sarajevo bu hususta çok baştan çıkaran bir şehir. Boşnak mutfağını en leziz halleriyle tatmak için Başçarşı’da tadımlar yapmak gerekiyor.
 


Boşnak böreği, ya da kendi deyişleriyle BUREG, bizim böreklere sadece ismen benziyor. Tadı bir başka. (Yazıyı yazmaya çalışırken ağzımın sulanmasına mani olmakta zorlanıyorum.)  Kıymalı, patatesli, peynirli ve ıspanaklı seçenekleri var.  Kıymalı börek bizim kıymalı böreğe hiç benzemiyor, etler neredeyse köfte kıvamında, miktarca bol ve fazla baharatı yok. Üzerine yoğurt veya kaymak konularak servis ediliyor.

Bosna’da ayran içmek istediğinizde size yoğurt getiriyorlar, bir miktar çırparak sulandırılmış haliyle.
 
 
Cevapi denilen meşhur köfte leziz mi leziz bir tat. Başparmak kalınlığında ve uzunluğunda köfteler, tam kıvamında baharatı ile közde suyu korunarak pişiriliyor ve yuvarlak pidelerin içine konularak doğranmış soğan ve kaymak ile servis ediliyor.  Köftenin yassı olarak pişirilen versiyonları da var.


Bataci Piletina/Teletina, sıcak yemek yapan restoranlarda ve bazı börekçilerde de bulabileceğiniz fırında tavuk-patates ya da incik-patates yemeği.

Bey ya da Begova Çorbası, tavuklu, bamyalı, terbiyeli bir çorba ama ben içmedim.

Bizde meze kategorisinde bulunan ajvar (Kırmızı biber ve patlıcan ile yapılıyor) Sarajevo’da kaldığım otelde her sabah soframızı şenlendiren nefis bir yiyecekti. Bir kavanoz da satın alarak İstanbul’da bu keyfe devam ettim.

Sütlü tatlılarla arası iyi olanlar "üç süt" anlamına gelen Trileçe'ye bayılacaktır. Bizde yapılanın aksine onlar sadece karamel sosuyla satışa sunuyor. Bunun dışında bizlere  aşina şerbetlenmiş hamur tatlıları da satılıyor pastanelerde. Lalanga, kalburabastı, baklava, kadayıf gibi.


 
Boşnak sahanı, soğan dolması  ve bizdeki mantının Boşnak versiyonu olan klepe diğer tadılabilecek yemekler arasında. Başçarşı’daki restoranlarda bunları bulabilirsiniz.


Sarajevo’nun tanzim satış mağazalarından alabileceğiniz isli et (Boşnak pastırması),  isli peynir ve kaymak mideye bayram yaptıracak ayarda. Gradska Trznica'nın içindeki Münire ve Tarık Babic'in tezgahına uğramanızı öneririm.

                                

Alkol oranı yüksek olan meyve rakıları Rakija için dikkatli içilmeli uyarısı yapılıyor. 6 yıl önce ülkeyi ilk ziyaret ettiğimde ev yapımı rakıyı deneyip çarpıldığımı çok net hatırlıyorum.  Erikli, armutlu, üzümlü modelleri var.  Şehrin milli birası Sarajevsko yaygın olarak satılıyor. Gayet lezzetli bir bira. Normal ve light-limonlu çeşitlerini denedim.

 

 
Bu bölge şarap üretimi açısından da şanslı. Bağları bereketli. İklimi kuzeye göre daha yumuşak olan Mostar çevresinde üretilen şaraplar dünya şarapları ile yarışır. Üzüm cinsi olarak kırmızıda Blatina ve Vranac, beyazda Grasevina; bölge olarak Carska ve Mostar tavsiye olunur.


Sarajevo’ya gelmişken Mostar’ı görmemek olmaz diyenlere Sarajevo-Mostar yolu üzerinde nehir kıyısı boyunca sıralanan kuzu çevirmecileri tavsiye ediyorum. Hem turistlerin hem de yerel halkın rağbet ettiği Zdrava Voda (Sağlıklı Su) restoranda (şayet yer bulabilirseniz) mis kokulu kuzu etini mutlaka tadınız.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder