16 Ocak 2015 Cuma

SARAJEVO'NUN GÜLLERİ


1992 yılının nisan ayında başlayarak neredeyse 4 sene boyunca devam eden kuşatma ile Sarajevo kenti Sırplar tarafından ağır şekilde tahrip edilmişti. Bizler de bu dehşeti her gün televizyonlarımızdan seyretmiştik. Binlerce insan öldürüldü, çocuklar öldü. Avrupa’nın barışçı büyük (!) devletleri sessizce izledi olanı biteni.  Ülke ağır darbe aldı. Ölüleri koyacak yer bulmakta zorlanıyorlardı. Açık arazilerin, parkların çoğu toplu mezarlık olarak kullanıma açıldı,  1984 yılında kış olimpiyatlarında kullanılan spor alanları bile mezarlığa dönüştürüldü.

İşte bu tatsız günleri unutturmamak adına gökten sağanak gibi yağan bombaların sonucunda havan mermilerinin yerlerde bıraktığı izleri kırmızı reçine ile renklendirilerek yerlere saçılmış pembe gül yaprakları havası vermişler. Sarajevo’nun gülleri böyle hüzünlü bir anlama sahip. İzler en az 1 kişinin öldüğü yerler belirlenerek yapılmış. Ölenlerin isimleri izlere yakın bir noktaya mermer bir tabaka üzerine yazılarak yaşatılıyor. Asfalt yenileme çalışmaları devam ettikçe güller de yok oluyor. Ancak şehrin dikkat çekici noktalarında bulunan izler kırmızı boyası  tazelenerek korunuyor.
 


Savaş anıları tazelenmemeli ancak bir daha tekrarı olmasın diye yaşatılmalı. İbret olmalı, ders alınmalı. Bundan böyle benzeri rezillikleri kimsenin yaşamaması dileğiyle...

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder